Info omtrent draadloos Internet
Internet is Nederland goed geregeld.
Vrijwel alle providers in Nederland leveren nu standaard bij elk abonnement een draadloos modem in bruikleen aan. De providers beloven hierbij hoge snelheden. Snelheden die echter in de praktijk van alle dag sterk kunnen tegenvallen. De snelheden die de providers beloven worden echter alleen gehaald als de pc en/of laptop rechtstreeks op het modem is aangesloten met een kabel.
Supersnel Internet
We noemen het supersnel internet omdat dit sneller is dan bijvoorbeeld ADSL (internet via de telefoonlijn in plaats van de kabel). Onafhankelijk onderzoek laat zien dat de gemiddelde (A)DSL-internetverbinding in Nederland rond 27 Mbit/s ligt. Vrijwel alle providers bieden een Alles-in-1 Complete pakket aan met een snelheid die zelfs ruim meer dan 6 keer sneller is dan gemiddeld (A)DSL-internet in Nederland. Namelijk tussen 100 en 1000 Mbit/s opa wel GigaNet. De internetsnelheid kunnen ze echter alleen garanderen op apparaten die rechtstreeks vanaf het modem met een internetkabel zijn aangesloten.
Gebruik je wifi? Dan liggen de snelheden echter heel anders.
Met draadloos internet (wifi) kun je internetten op je pc, laptop, smartphone en tablet zonder een internetkabel te gebruiken. Er zijn echter nog meer apparaten die de wifi-frequenties gebruiken. Deze signalen kunnen storen op het wifi-signaal van je modem. Hou deze apparaten op zo’n 5 meter afstand van je wifi-modem en het apparaat waarmee je op internet bent om de storing zoveel mogelijk te beperken.
Frequentiebanden
Een wifi-modem stuurt een wifi-signaal door naar je laptop, smartphone of tablet. Het wifi-modem kan via 2 ‘snelwegen’ zenden: 2,4 en 5 GHz. Op de 2,4 GHz overbrug je grotere afstanden dan op de 5 GHz-snelweg. Het nadeel is wel dat deze snelweg steeds drukker wordt door het groeiende aantal wifi-netwerken. Daarnaast wordt 2,4 GHz gebruikt door veel verschillende soorten apparaten die niks te maken hebben met je wifi-verbinding, zoals inbraakalarmen en magnetrons. Hierdoor rijdt al het verkeer langzamer. Het voordeel van de 5 GHz-snelweg is dat hier veel minder verkeer op zit waardoor je veel sneller kunt internetten. Je hebt dus op 5 GHz een hogere snelheid en minder last van anderen wifi-netwerken of bekende stoorbronnen.
Wifistandaard
De wifi-standaard zijn de afspraken die fabrikanten met elkaar maken om wifi-apparaten samen te laten werken met producten van andere fabrikanten. Er zijn verschillende wifi-standaarden. Kortweg a, b, g, n en ac. De nieuwste en de snelste zijn n en ac. Oudere standaarden zijn a, b en g. Zowel een wifi-modem als een laptop, tablet of smartphone horen dezelfde standaard te gebruiken voor een optimale verbinding. Gebruikt je apparaat niet de laatste standaard? Dan kiest je modem automatisch een oudere standaard. Je hoeft hier niets voor te doen. Vrijwel alle wifi-modems van tegenwoordig gebruiken de moderne n-standaard. En een aantal ook al de nieuwste ac-standaard. De nieuwste ac-standaard kan alleen gebruikt worden in combinatie met de 5 GHz-frequentieband. Welke wifi-standaard je apparaat gebruikt staat altijd in de handleiding. Al je wifi-verkeer kan vertraagd worden door bijvoorbeeld een oudere laptop die de b-standaard gebruikt en de rest van de apparaten de snellere n of ac. Dit komt omdat het modem moet wachten op het traagste apparaat voordat hij met de andere kan praten.
Stoorbronnen
Stoorbronnen zijn verschillende draadloze apparaten die flink kunnen storen op het wifi-signaal. De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren. Ook wifi-signalen van omwonenden kunnen je verbinding verstoren. Dit gebeurt vaak wanneer ze beide dezelfde frequentieband of hetzelfde wifi-kanaal gebruiken. Zie het als een snelweg. Hoe meer verkeer des te langzamer de snelheden.
Structuur / obstakels
De structuur van je huis betekent de opbouw. Het aantal verdiepingen, het gebruikte bouwmateriaal en het aantal muren. Hoe groter de afstand en hoe meer obstakels, hoe zwakker je wifi-signaal wordt. Een wifi-signaal komt bijvoorbeeld veel makkelijker door een gipsen muur dan door een muur van gewapend beton. Is je huis erg goed geïsoleerd? Dan wordt je wifi-signaal dus beperkt door de obstakels. Met obstakels bedoelen we onder andere: vloerverwarming, dubbel glas, ondervloeren met aluminiumfolie, grote metalen oppervlakten (bijvoorbeeld een koelkast), radiatoren, stenen of betonnen muren.
Welk kanaal is voor mij van toepassing
De meeste apparaten maken gebruik van de 2.4Ghz frequentie. Om minder last te hebben van wifi-drukte is het overstappen naar de 5 GHz frequentieband de wellicht een betere oplossing. Zoals je hebt kunnen lezen is deze band veel minder druk bezet dan de 2.4 GHz frequentieband waardoor je minder last hebt van ander wifi-verkeer. Je kan dus een stuk sneller en stabieler werken op deze frequentieband. Het enige nadeel is dat 5 GHz-signaal iets minder ver komt dan 2.4 GHz-signaal. Is 5 GHz echter geen optie voor je omdat je telefoon of laptop het niet ondersteunt? Dan kan een ander wifi-kanaal instellen nog een optie zijn. Een wifi-kanaal kan je zien als de verschillende rijbanen op de snelweg. Een rijbaan kiezen waar minder verkeer op zit kan je wifi-verbinding verbeteren. Je wifi-modem is zelf in staat om het beste wifi-kanaal voor je in te stellen. Je hoeft het modem alleen maar even te herstarten. Natuurlijk kan je zelf een vast wifi-kanaal instellen als je dat wilt. Helaas is wifi heel veranderlijk en kan het nodig zijn om regelmatig een ander wifi-kanaal in te stellen om een goede verbinding te houden. Het is dus geen structurele oplossing.
Extra wifi-punt
De beste manier om het bereik in huis te vergroten is met een extra wifi-punt via een internetkabel. Dit wordt ook wel een access point genoemd. Een wifi-punt via een internetkabel is een extra wifi-zender net als het modem. Door het wifi-punt met behulp van een kabel te verbinden met het modem vormen ze samen een ‘team’. Hierbij is het snelheidsverlies vrijwel nihil te noemen. Een goed werkend alternatief voor een tweede wifi-punt kan een wifi-powerline adapter (wifi-homeplug) zijn. Bedenk echter wel dat de snelheid met een wifi-powerlineadapter met een krappe 25% afneemt.
Wifi range extender
Een range-extender, ook bekend als repeater, is een populair apparaat dat vaak wordt verkocht omdat ze in verhouding tot de andere wifi-punten erg goedkoop zijn. Een range extender ‘luistert’ naar de bestaande signalen om zich heen en stuurt dat versterkt weer uit. Helaas is het in de praktijk vaak geen goede oplossing. In de praktijk halveert een range extender de wifi-snelheid omdat ze niet tegelijk kunnen luisteren en zenden. Access points en wifi powerline-adapters kunnen dit wel. Daarnaast moet een range extender altijd op een plek worden geplaatst waar het signaal nog goed is. Daarom is dit apparaat eigenlijk geen echte "goede" oplossing te noemen en raden wij het ook niet aan.
Alternatief voor een goed wifi-signaal
Vrijwel alle modems die de providers aanbieden hebben echter maar een matige tot redelijke kwaliteit als het om de wifi-snelheid gaat. Het zendvermogen is matig en daardoor ook minder krachtig en gaan vaak niet verder dan 300Mbps. New Life Computers bied de mogelijkheid om een zwaardere router te plaatsen. Dit zijn losse routers die rechtstreeks verbonden worden met de bestaande modems maar die veel meer zendvermogen en dus ook een hogere snelheid in zich heeft. Snelheden die kunnen oplopen tot wel 3200Mbps afhankelijk van het type router. Wat een goede router is voor uw huis hangt sterk af van de situatie in huis. Bel voor meer info wat voor u het beste zou kunnen zijn.
Nadere info
Mocht u na het lezen van deze info toch nog vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met New Life Computers op 033-4571775 om te horen wat voor u de beste oplossing zou kunnen zijn.
Bron: Ziggo